Ασφυκτική η κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτική η κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12787/08.07.2010

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Αφόρητη είναι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καθώς τα οχήματα του κυκλοφορούν στην πόλη αυξήθηκαν κατά 70% μόνο την τελευταία οκταετία. Η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχει επιδεινωθεί και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο οδικό δίκτυο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ένα συνηθισμένο πρωινό διασχίζουν τους δρόμους της πόλης περίπου 94.500 οχήματα ανά ώρα, καταναλώνοντας 117.600 λίτρα βενζίνης και εκπέμποντας 3.045 κιλά μονοξειδίου του άνθρακα!

Εάν η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν ομαλή, δηλαδή η μέση ταχύτητα ήταν μόλις 40 χλμ. την ώρα, οι κάτοικοι θα εξοικονομούσαν 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα καύσιμα και θα ανέπνεαν 12.600 λιγότερους τόνους μονοξειδίου του άνθρακα. Τα παραπάνω μεγέθη είναι πραγματικά εντυπωσιακά, όσο και ανησυχητικά. Η μόνη διέξοδος σε αυτή την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, είναι η προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ασφαλείς, φιλικές προς τους επιβάτες και προς το περιβάλλον, αποδοτικές και προσιτές σε όλους. Η μείωση της κυκλοφορίας συμβάλλει τόσο στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όσο και των ατυχημάτων. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό προώθησης των δημόσιων συγκοινωνιών, με παράλληλη μείωση της καταναλωτικής ενέργειας, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να προωθηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη και να ελαττωθεί η κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων;

Απάντηση Υπουργείου